Kreatív újrahasznosítási ötletek - karácsonyi maradékok újragondolva

A töltött káposzta, a mézeskalács és bejgli szinte minden háztartásban előfordul karácsony körül. Pár nap után rendszerint már nem esik olyan jól, de emiatt még nem kell a kukában végeznie. Íme néhány recept, hogy új köntösben újra megjöjjön hozzá az étvágy.
Mi legyen a szikkadt bejglivel?
Bejgli puding
- Hozzávalók:5 dl tej, 1 evőkanál búzakeményítő, 2 evőkanál cukor, 2 tojás, 1 vaníliarúd
- Elkészítés: A tejből 1 decit elveszünk, a többit a vanília kikapart belével felforraljuk. A félretett tejet a cukorral, a keményítővel meg a tojássárgákkal elhabarjuk, a forrásban lévő tejbe csorgatjuk. Ha újból felforrt, a tűzről lehúzzuk és a habbá vert tojásfehérjét beleforgatjuk. A bejgliszeleteket (ami lehet diós, mákos, vagy a mind a kettő, vegyesen) a vaníliás krémmel rétegezve tálba rakjuk, behűtjük. Megesszük.
Bejgli édes mártásban
Szeleteljük fel, készítsünk édes mártást, például Creme anglaise-t, tejszínt vagy görög joghurtot és jól öntsük nyakon vele, tegyünk hozzá bogyós gyümölcsöket, garantáltan nagyon finom lesz. Az édes löttyök kellőképpen felpuhítják a megszáradt tésztát, a gyümölcsök pedig feldobják az ízét.
+1 kreatív újrahasznosítási ötlet bejglire: Áztassuk vaníliás tejbe, készítsünk belőle mákos vagy diós gubát. Ha még extrább végeredményre vágyunk, mert mondjuk vendégek is jönnek: rétegezzük egy tűzálló tálban a tejbe áztatott bejgliszeleteket reszelt almával, aszalt gyümölcsökkel, tojáshabbal a tetején, és süssük meg úgy, mint a máglyarakást.
Megszáradt a mézeskalács?
Lehet belőle bármilyen süti, édesség, amihez édes kekszmorzsa szükséges. Kreatív újrahasznosítási ötlet lehet pédául a morzsasüti, a kókuszgolyó, a kókusztekercs, vagy egy igazán különleges és finom sütemény, a sütés nélküli ricotta torta az Időtetrisz blogról.
Unjuk már a töltött káposztát?
A töltött káposztából általában óriási adag készül, de 2-3 nap után, már nem vagyunk olyan lelkesek, ha az asztalra kerül. Egy apró trükkel új életre kelthetjük és garantáltan elfogy majd.
- Tejföllel nyakon öntött káposztás lepény: pizzatésztát gyúrunk, majd ráhelyezzük a maradék káposztát, tejföllel meglocsoljuk és mehet a sütőbe.
- Káposztás gombóc: a maradék töltött káposztát a szilvásgombóchoz hasonló krumpli alapú tésztából gyúrt gombócokba töltjük, majd tejföllel leöntve tálaljuk.
Ennek mintájára más húsos ételmaradékot is csomagolhatunk tésztába.